Ένα πλούσιο λεξιλόγιο μας βοηθάει στην ενίσχυση της κατανόησης, της επικοινωνίας της ικανότητας ανάγνωσης και την δημιουργία μιας επιτυχημένης έκθεσης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι γονείς πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο των παιδιών τους.
Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι δύσκολο… απλές καθημερινές δραστηριότητες αρκούν για να βοηθήσουν το παιδί να αποκτήσει ένα εντυπωσιακό λεξιλόγιο που θα αποτελέσει ένα ισχυρό εφόδιο σε όλη την πορεία της ζωής του!
______________________________________________________________________
1. Μιλήστε στο παιδί σας χρησιμοποιώντας λέξεις που θα λέγατε και σε κάποιον ενήλικα.
Σίγουρα θέλουμε τα παιδιά μας να μας καταλαβαίνουν όταν τους μιλάμε, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε και κάποιες «δύσκολες» λέξεις σε μια συζήτηση μαζί τους. Φροντίστε μόνο να ενθαρρύνετε το παιδί να ζητάει διευκρινίσεις όταν δεν καταλαβαίνει κάτι και να είστε προετοιμασμένοι να σταματήσετε και να του εξηγήσετε.
2. Αφήστε το παιδί να πει μια ιστορία
Ίσως να έχετε κι εσείς τη συνήθεια πριν κοιμηθεί το παιδί σας να του διαβάζετε μια ιστορία. Εκτός από μια αγαπημένη και χαλαρωτική συνήθεια είναι και ένας εξαιρετικός τρόπος για να διευρύνετε τις δεξιότητες του λεξιλογίου του. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να αφήσετε το βιβλίο κάτω και να ζητήστε από το παιδί σας να δημιουργήσει μια δική του ιστορία που θα σας πει. Εσείς μπορείτε να του δώσετε ίσως το θέμα (π.χ. ένα πειρατικό καράβι πάει ταξίδι) και να του θέσετε το πρόβλημα που οι χαρακτήρες θα αντιμετωπίσουν (π.χ. ναυαγεί σ’ ένα νησί). Στη συνέχεια, αφήστε το παιδί και την φαντασία του να συνεχίσει την ιστορία.
Κατά τη διάρκεια της εξιστόρησης προετοιμαστείτε να θέσετε κάποιες ερωτήσεις και να εισαγάγετε κάποιες νέες λέξεις και έννοιες που θα βοηθήσουν το λεξιλόγιό του. Για παράδειγμα αν το παιδί σας πει: «Το νησί ήταν πολύ ζεστό», εσείς θα μπορούσατε να ρωτήσετε: «Ήταν δηλαδή ένα τροπικό νησί;» Με αυτό τον τρόπο το παιδί θα μάθει νέες λέξεις και τη σημασία τους.
3. Συζητάτε καθημερινά
Ένας τρόπος βελτίωσης του λεξιλογίου του παιδιού είναι απλά…. να του μιλάτε περισσότερο. Ακόμα και όταν το παιδί είναι σε βρεφική ηλικία είναι καλό να του μιλάτε και να του περιγράφετε κάποια πράγματα που κάνετε στην καθημερινότητά σας. Π.χ. «Τώρα βάζω τα μπισκότα στο φούρνο», ή «ετοιμάζομαι να πάω στη δουλειά».
Τα παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια, απορροφούν συνεχώς ό, τι ακούνε. Όσο περισσότερο σας ακούν να μιλάτε, τόσο περισσότερο μπορείτε να τους διδάξετε νέες λέξεις. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, δώστε τους την ευκαιρία να μιλήσουν περισσότερο και να εξασκήσουν το λεξιλόγιό τους.
4. Παίξτε Παιχνίδια Λέξεων
Όλοι γνωρίζουμε για το Scrabble, αλλά υπάρχουν και άλλα παιχνίδια λέξεων που μπορείτε να παίξετε με τα παιδιά. Εξάλλου στις μέρες μας υπάρχουν τόσα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε στον υπολογιστή! Οπότε κάθε φορά που το παιδί ζητάει να παίξει στο tablet σας ή στο δικό του, ένα τέτοιο παιχνίδι είναι ιδανικό για να παίξει και να μάθει συγχρόνως!
5. Βάλτε ετικέτες στα αντικείμενα του σπιτιού
Το να γράψετε καρτελάκια με την ονομασία αντικειμένων είναι ένας φανταστικός τρόπος για να μάθει ένα μικρό παιδί μια σειρά λέξεων. Αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός για παιδιά νηπιακής ηλικίας που μαθαίνουν τις πρώτες τους λεξούλες. Ανεξάρτητα από την ηλικία τους – ακόμα κι αν δεν μιλούν ακόμα-τα παιδιά θα μάθουν να συσχετίζουν τη γραπτή λέξη με το αντικείμενο που είναι συνδεδεμένη. Προφέρετε τη λέξη και ζητήστε από το παιδί (αν είναι αρκετά μεγάλο) να κάνει το ίδιο.
6. Δώστε μεγαλύτερη προσοχή στο λεξιλόγιο του παιδιού σας
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναλάβετε έναν ενεργό ρόλο. Αν θέλετε οι γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας να βελτιωθούν, τότε πρέπει να πάρετε στα σοβαρά το λεξιλόγιό του. Όταν ρωτήσει τι σημαίνει μια λέξη, φροντίστε να διδάξετε τον σωστό ορισμό και την προφορά. Προσπαθήστε να απλοποιήσετε τους ορισμούς ώστε να είναι κατανοητοί, αλλά φροντίστε να παρέχετε πολλές λεπτομέρειες και παραδείγματα. Π.χ. αν σας ρωτήσει το παιδί: «Τι σημαίνει “γιγαντιαίο”; Μην αρκεστείτε να απαντήσετε απλά « μεγάλο». Προσθέστε επίσης και μια σύγκριση: Π.χ. Ένας ελέφαντας είναι “μεγάλος” σε σύγκριση με έναν άνθρωπο, αλλά “γιγαντιαίος” σε σύγκριση με ένα μυρμήγκι.
7. Διορθώστε τα λάθη… με αγάπη
Για τα παιδιά είναι φυσικό να μπερδεύουν ή να «κακοποιούν» κάποιες λέξεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην τα επιπλήξετε όταν κάνουν τέτοια λάθη. Αντίθετα, επιδοκιμάστε την προσπάθεια του παιδιού σας, και στη συνέχεια ανατρέξτε στον κατάλληλο τρόπο χρήσης ή προφοράς της λέξης.
8. Να είστε υπομονετικοί
Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τις λέξεις και τις έννοιες πολλές φορές μέχρι το παιδί σας να τις κατανοήσει πλήρως. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Επιπλέον, εάν το παιδί του γείτονα σας έχει διπλάσιο λεξιλόγιο από του δικού σας παιδιού αυτό δεν σημαίνει πως εσείς δεν έχετε κάνει σωστή δουλειά.
Το κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Το πιο σημαντικό λοιπόν είναι να ακολουθούμε το ρυθμό του ώστε η διαδικασία της μάθησης να του είναι ευχάριστη και να μην του προκαλεί άγχος.