Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger,

όπως όλα τα παιδιά, έχουν τα προτερήματά τους αλλά και τις αδυναμίες τους. Για αυτά τα παιδιά, τίποτα δεν είναι προφανές ή τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Αυτή η προϋπόθεση αναγκάζει τους γονείς να αποδεχθούν ότι προετοιμάζουν το παιδί τους για έναν κόσμο που ίσως δεν τους καταλαβαίνει πάντα. Τα καλά νέα όμως είναι ότι πολλά παιδιά με σύνδρομο Asperger κατορθώνουν να έχουν μια υπέροχη ζωή!
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του συνδρόμου Asperger και του αυτισμού;
Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger συχνά δεν έχουν τις ίδιες αναπτυξιακές δυσκολίες με εκείνα του αυτισμού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά με Asperger θεωρείται ότι έχουν αυτισμό υψηλής λειτουργίας. Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τα παιδιά με σύνδρομο Asperger είναι ότι τείνουν να έχουν υψηλό IQ και μπορούν να μάθουν νέα πράγματα με ευκολία. Επίσης, έχουν συχνά καλές γλωσσικές δεξιότητες σε αντίθεση με τα άτομα με αυτισμό.
Συμβουλές για να έχουμε ένα ευτυχισμένο παιδί με σύνδρομο Asperger
Η γονική μέριμνα είναι μια από τις πιο δύσκολες…«εργασίες» στον κόσμο, και ίσως η μόνη που δεν έχει βιβλίο οδηγιών ή κάποιο τεκμηριωμένο πρωτόκολλο. Η γονική μέριμνα ενός παιδιού με σύνδρομο Asperger είναι διπλή πρόκληση και γι’ αυτό ίσως οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας φανούν χρήσιμες. Τουλάχιστον, ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε και να συνειδητοποιήσετε πως κάνετε τα πάντα για να μεγαλώσετε ένα ευτυχισμένο και καλά λειτουργικό παιδί
1. Διδάξτε του πρακτικές κοινωνικής δεξιότητα
Τα παιδιά με Σύνδρομο Asperger βρίσκουν την κοινωνική αλληλεπίδραση ιδιαίτερα δύσκολη επειδή συχνά δεν μπορούν να κατανοήσουν τις … αποχρώσεις της γλώσσας του σώματος και του τόνου της φωνής. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα παιδιά ερμηνεύουν εσφαλμένα αυτές τις καταστάσεις και εμφανίζονται αμήχανα ή ακόμη και κοινωνικά ανάρμοστα. Τα παιδιά αυτά αποδίδουν καλύτερα με τη λεκτική διδασκαλία παρά με τη μη λεκτική. Οδηγίες σύντομες και απλές τα βοηθούν να κατανοήσουν πιο εύκολα τι πρέπει να κάνουν.
Διδάξτε στο παιδί σας τρόπους για να το βοηθήσετε να αλληλεπιδράσει με άλλους. Κάτι τέτοιο μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το «Ποιο είναι το όνομά σου;» ή «Μπορώ να καθίσω μαζί σου»;
2. Μειώστε το άγχος του παιδιού σας
Προετοιμάστε το παιδί σας εκ των προτέρων για τις δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει και να το αγχώσουν. Θα πρέπει να του διδάξετε τους τρόπους για να τις ξεπεράσει. Για παράδειγμα διαβάστε στο παιδί σας μια απλή ιστορία και ζητήστε του να εντοπίσει το πρόβλημα. Έπειτα κάντε μια συζήτηση σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος και ποια θα ήταν η πιο αποτελεσματική προσέγγιση.
3. Διδάξτε το παιδί σας την αυτογνωσία
Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης συναισθηματικά. Η αυτογνωσία είναι ένα σημαντικό μέρος της αποτελεσματικής διαχείρισης των συναισθημάτων. Μπορείτε να ξεκινήσετε διδάσκοντας το παιδί να εντοπίζει σωστά τα αισθήματα και τα συναισθήματά του σε διαφορετικές καταστάσεις. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα, ώστε να μην κυριευτεί από το άγχος.
Για παράδειγμα: Δώστε στο παιδί σας μια φωτογραφία και ζητήστε του να προσδιορίσει τι αισθήματα του προκαλεί. Μόλις εντοπίσει το συναίσθημα, ρωτήστε το να σας πει ποιες άλλες καταστάσεις στη ζωή του το κάνουν να αισθάνεται έτσι.
4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει κοινωνική συμπεριφορά
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά είναι να αποφύγετε τις επικρίσεις. Αντ ‘αυτού, βρείτε κάτι θετικό που κάνει το παιδί για να το επιβραβεύσετε και να το επαινέσετε. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο ο τρόπος που το παιδί σας παίζει με τα παιχνίδια του. Να θυμάστε πως το παιδί θα επαναλάβει τη δική σας συμπεριφορά και όσο πιο καλή είναι η δική σας… θα είναι και η δική του!
5. Βοηθήστε το παιδί σας να έχει σταθερό πρόγραμμα
Τα παιδιά με σύνδρομο Asperger αγαπούν το σταθερό πρόγραμμα δηλαδή με λίγα λόγια… ωφελούνται από την καθημερινή ρουτίνα. Εναπόκειται λοιπόν στους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν μια ρουτίνα που παραμένει αμετάβλητη από μέρα σε μέρα. Γι’ αυτό καλό θα είναι τα γεύματα, το διάβασμα αλλά και ο ύπνος να ενταχθούν σ’ ένα πρόγραμμα ρουτίνας. Μερικά παιδιά ανταποκρίνονται πιο καλά όταν έχουν ένα γραπτό πρόγραμμα. Ίσως θελήσετε ακόμη και να δημιουργήσετε ένα ημερήσιο διάγραμμα που να περιγράφει με ακρίβεια τις δραστηριότητες της ημέρας, έτσι ώστε το παιδί σας να γνωρίζει τι να περιμένει και να μην έχει άγχος.
6. Μην το αφήνετε να… κολλάει στα ίδια πράγματα
Τα παιδιά αυτά επειδή αγαπούν τη ρουτίνα έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν τα ίδια πράγματα και να… κολλάνε σ’ αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί να παίζουν με τις ώρες βιντεοπαιχνίδια, να παίζουν με το κινητό ή το tablet τους ή να βλέπουν με τις ώρες τηλεόραση. Ως γονείς θα πρέπει να τα προστατεύσετε από αυτά και γι’ αυτό καλό θα είναι να έχουν πρόγραμμα για το πόσες ώρες θα δουν τηλεόραση ή θα παίξουν κάποιο παιχνίδι. Παράλληλα θα πρέπει να του δείχνετε τρόπους να περνάει πιο δημιουργικά το χρόνο του… μαζί σας ή μόνο του!
7. Η ευελιξία είναι το κλειδί της επιτυχίας σας
Προσαρμοστείτε στις ανάγκες και τις επιθυμίες του παιδιού σας και υιοθετήστε μια πιο ελαστική συμπεριφορά απέναντί του. Θα πρέπει πάντα να έχετε υπόψη σας πως αυτά τα παιδιά συνήθως ωριμάζουν πιο αργά από τα συνομίληκά τους γι’ αυτό μην έχετε απαιτήσεις για συμπεριφορές που δεν έχουν ακόμα κατακτήσει.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και γι’ αυτό ξεχωριστή είναι και η κάθε περίπτωση με τη λύση της, εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή σας -αν θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι πάνω στο θέμα-, να σας απαντήσουμε (πατήστε http://logoxora.wixsite.com/logoxora/epikoinonia)