Τι είναι ο αυτισμός;
Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη αναπτυξιακή διαταραχή που εμφανίζεται στη βρεφική ηλικία και την πρώιμη παιδική ηλικία, προκαλώντας καθυστερήσεις σε πολλούς βασικούς τομείς ανάπτυξης, όπως η ομιλία, το παιχνίδι και η αλληλεπίδραση με άλλους.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του αυτισμού ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση, όπως και τα αποτελέσματά του. Ορισμένα παιδιά με αυτισμό έχουν μόνο μία ήπια δυσλειτουργία, ενώ άλλα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Ωστόσο, κάθε παιδί που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού δυσκολεύεται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, στους ακόλουθους τρεις τομείς:
Επικοινωνίας (λεκτικής ή μη)Αλληλεπίδρασης με τον κόσμο γύρω τουΣκέψης και συμπεριφοράς με ευελιξία (στερεοτυπικές επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές)

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των γιατρών, των επιστημών και των ειδικών σχετικά με το τι προκαλεί τον αυτισμό και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής του. Υπάρχει όμως ένα γεγονός που όλοι συμφωνούν: βοηθάει η έγκαιρη και εντατική παρέμβαση.
Πώς οι γονείς μπορούν να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια προειδοποίησης
Ως γονέας, είστε σε θέση να εντοπίσετε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια του αυτισμού. Γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε και γι’ αυτό μπορείτε να παρατηρήσετε συμπεριφορές και ιδιορρυθμίες που μπορεί να εμφανίσει ανα ηλικία.
Το μωρό ή το νήπιο σας δείχνει τα πρώτα σημάδια αυτισμού όταν:
Ηλικία 4 μηνών
Δεν κάνει επαφή με τα μάτια, (π.χ. δεν σας κοιτάει όταν το ταϊζετε ή δεν σας ανταποδίδει το χαμόγελο όταν του γελάτε).Δεν παρακολουθεί αντικείμενα που κινούνται μπροστά του.Δεν πιάνει και δεν κρατά αντικείμενα πχ. την κουδουνίστρα τουΔεν παράγει ήχους ούτε ανταποκρίνεται σ’ αυτούς.Δεν εστιάζει σε αντικείμενα ή πρόσωπα.
Ηλικία 9 μηνών
Δεν ανταποκρίνεται στον ήχο μιας οικείας φωνής.Δεν ακολουθεί με το βλέμμα τα αντικείμενα που του δείχνετε ή δεν παρακολουθεί τις χειρονομίες σας όταν του δείχνετε κάτι.Δεν δείχνει με τα χεράκια του ή γενικά δεν κάνει χειρονομίες για να επικοινωνήσει κάτι που θέλει.Δεν παράγει ήχους για να τραβήξει την προσοχή σας.Δεν απλώνει τα χέρια του για να το πάρετε αγκαλιά.Δεν γελάει.Δεν δείχνει ενδιαφέρον για τα παιχνίδια γύρω του.
Ηλικία 12 μηνών
Δεν μιμείται τις κινήσεις σας ή τις εκφράσεις του προσώπου σας.Δεν ανταποκρίνεται όταν ακούει το όνομά του.Δεν φαίνεται να απολαμβάνει το παιχνίδι.Δεν λέει απλές λεξούλες π.χ. μαμά, μπαμπά.Δεν μπορεί να σταθεί όρθιο μόνο του.Δεν σηκώνει τα χέρια του για να το πάρετε αγκαλιά.Δεν κάνει καμιά προσπάθεια να χαιρετήσει με το χεράκι του ή γενικότερα δεν κάνει χειρονομίες για να επικοινωνήσει.
Ηλικία 24 μηνών
Δεν μιλάει καθόλου ή χρησιμοποιεί πολύ λίγες λέξεις.Δεν περπατάει καθόλου ή δυσκολεύεται να περπατήσει.Δεν κάνει προτάσεις με δύο λέξεις π.χ. «θέλω νερό».Δεν ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με τους άλλους γύρω του.Δεν φαίνεται να κατανοεί αυτά που του λέτε.Δεν μιμείται λέξεις ή κινήσεις.
Απο 24 μηνών και άνω
ΗχολαλείΔεν παίζει παιχνίδια ρόλων με φανταστικό σενάριο ή συμβολικό παιχνίδι Δυσκολεύεται να κατανοήσει τόσο τα δικά του συναισθήματα, όσο και των άλλωνΑποφέυγει τα αγγίγματα και τις αγκαλιέςΑναφέρεται στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωποΑπαντά στην ερώτηση με το να την επαναλαμβάνειΔεν αντιλαμβάνεται τη μεταφορική σημασία του λόγουΑκολουθεί μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα και ασχολείται αυστηρά με ένα θέμα που τον ενδιαφέρειΤακτοποιεί τα αντικείμενα με ένα συγκεκριμένο τρόπο κ εμφανίζει εξάρτηση με κάποια απο αυτά.

Όταν πρόκειται για αυτισμό, όσο πιο νωρίς εντοπίσουμε τις δυσκολίες του παιδιού – ιδανικά από την ηλικία των δεκαοκτώ μηνών – έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξή του. Γενικότερα όμως, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν γίνει η διάγνωση, η θεραπεία μπορεί να μειώσει τα αποτελέσματα της διαταραχής και να βοηθήσει το παιδί σας να μάθει, να αναπτυχθεί και να προχωρήσει στη ζωή του.
Ενα παιδί για να διαγνωστεί με αξιοπιστία γίνεται από την ηλικία των 3 ετών. Οι ερευνητές με βάση τις τελευταιές έρευνες ισχυρίζονται ότι τα σημάδια του αυτισμού μπορούν να εντοπιστούν και σε μωρά κάτω των τεσσάρων μηνών.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και γι’ αυτό ξεχωριστή είναι και η κάθε περίπτωση με τη λύση της. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν αποτελούν διαγνωστικό υλικό. Εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή σας -αν θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι πάνω στο θέμα-, να σας απαντήσουμε http://logoxora.wixsite.com/logoxora/epikoinonia