Πως το παιχνίδι αποτελεί μέθοδο Εργοθεραπείας

 
 
Η λεπτή κινητικότητα αφορά στην ικανότητα του χεριού να εκτελεί δραστηριότητες που απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό αντικειμένων. Η εργοθεραπεία χρησιμοποιεί ως μέθοδο θεραπείας το παιχνίδι για να βελτιώσει δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την εκτέλεση κάθε δραστηριότητας, από την επικοινωνία, τη συνεργασία και την κινητική ανταπόκριση σε κάποιο παιχνίδι, την αυτοφροντίδα ή τις σχολικές δραστηριότητες. Κι εμείς όμως ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας παίζοντας μαζί του και γι’ αυτό παρακάτω σας προτείνουμε 5 δραστηριότητες που μπορούμε να τις κάνουμε στο σπίτι…
 
 
1. Κόβουμε με το ψαλίδι

Ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί και συγχρόνως να διασκεδάσει είναι να το αφήσετε να κόψει με το ψαλίδι εικόνες από παλιά περιοδικά (υπό στενή παρακολούθηση φυσικά!). Εκείνο μπορεί να επιλέξει να δημιουργήσει ένα κολάζ ή μια εικόνα με τις φωτογραφίες που θα κόψει ή μπορεί να κόψει εικόνες από τα παιχνίδια που θα ήθελε να του κάνουν δώρο στη γιορτή ή στα γενέθλιά του. Αυτή η δραστηριότητα επιτρέπει στο παιδί σας να χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια μαζί και βελτιώνει την ικανότητα χειρισμού των χεριών καθώς το παιδί γυρίζει το χαρτί για να το κόψει από όλες τις πλευρές και αποκτά μεγαλύτερη ευχέρεια στο να κόβει με ψαλίδι και να συντονίζει τις κινήσεις του.
 
 
2. Παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια!
Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη λεπτή κινητικότητα του παιδιού σας! Παιχνίδια όπως εκείνα που έχουν τουβλάκια στοίβαξης (τύπου jenga )για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή συναρμολόγησης (τύπου pop up pirate) για μικρότερες, είναι εξαιρετικά. Μια ακόμα πιο εύκολη λύση αλλά εξίσου αποτελεσματική είναι να δώσετε στο παιδί όσπρια για να τα κολλήσει και να γεμίσει μια ζωγραφιά.
 
 
3. Η μαγική τράπουλα!
Και ποιος δεν θυμάται τον «μουτζούρη», το παιχνίδι της τράπουλας που έπαιζε μαζί όλη η οικογένεια για να διασκεδάσει. Αν το παίξατε λοιπόν ως παιδί, τώρα ήρθε η ώρα να το παίξετε κι από την πλευρά του γονιού. Γιατί; Επειδή αυτό το παιχνίδι ενθαρρύνει το παιδί να τραβήξει φύλλο χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και το δείκτη του, προωθώντας τη χρήση μιας λειτουργικής λαβής. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πάρει και να κρατήσει όπως μπορεί τα φύλλα της τράπουλας στο ένα χέρι ώστε να βελτιώνει την κινητική δεξιότητα των χεριών του.
 
 
4. Πλαστελίνη… η θαυματουργή

Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιεί τον αντίχειρα και τον δείκτη του για να κάνει μπάλες μεγέθους μπιζελιού με την πλαστελίνη ή ζητήστε του να πλάσει με το χέρι του ένα φίδι όσο πιο μακρύ φαντάζεται. Επίσης μπορούμε να του προτείνουμε να φτιάξει μπαλάκια από πλαστελίνη και να τα περάσει μέσα από οδοντογλυφίδες για να φτιάξει… σουβλάκια. (Το παιδί πρέπει να περάσει τα μπαλάκια πλαστελίνης, χωρίς να χαλάσει το σχήμα τους). Αυτή είναι μια δραστηριότητα που βοηθάει και στον έλεγχο της πίεσης και της δύναμης.
 
 
5. Με βελόνα και κλωστή…
Το ράψιμο ή το κέντημα απαιτεί επιδεξιότητα και συντονισμένες κινήσεις. Τι καλύτερο λοιπόν αν χρειάζεται να βελτιώσουμε τις κινητικές δεξιότητες των χεριών του παιδιού μας; Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Θα μπορούσε για παράδειγμα να γίνει χρησιμοποιώντας μεγάλα κουμπιά και νήμα ή ένα παιδικό σετ ραπτικής. Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν το ράψιμο ή το κέντημα ενθαρρύνουν τη χρήση και των δύο πλευρών του σώματος σε συνδυασμό και των χεριών.
Καλή διασκέδαση!
 
 
Τελειώνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και γι’ αυτό ξεχωριστή είναι και η κάθε περίπτωση με τη λύση της, εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή σας -αν θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι πάνω στο θέμα-, να σας απαντήσουμε (πατήστε https://logoxora.gr/epikoinonia/)