Πώς να βοηθήσουμε το παιδί να επικοινωνεί καλύτερα:
Το να βοηθήσουμε το παιδί μας ναμάθει να επικοινωνεί αποτελεσματικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να

του κάνουμε. Η εμπιστοσύνη, η κοινωνικότητα καθώς και η αυτοεκτίμηση είναι δεξιότητες που επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής του και ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσουμε τις επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού :
Ακούστε πιο προσεκτικά.

Όταν ακούμε προσεκτικά το παιδί διατηρούμε τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές έτσι ώστε το παιδί να αισθάνεται άνετα να μοιραστεί τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του μαζί μας. Σίγουρα δεν βοηθάμε το παιδί μας να εκφραστεί όταν το διακόπτουμε, όταν απορρίπτουμε τα συσθήματά του, όταν του δίνουμε εντολές με αυστηρό ύφος, όταν το βλέμμα μας είναι αποδοκιμαστικό, όταν δείχνουμε αδιαφορία ανασηκώνοντας τους ώμους ή δυσαρέσκεια όταν ανασηκώνουμε τα φρύδια μας… Η γλώσσα του σώματος είναι κι αυτή που παίζει μεγάλο ρόλο.
Βοηθήστε το παιδί να στείλει και να λάβει μη λεκτικά μηνύματα.

Η αποστολή και η λήψη μη λεκτικών μηνυμάτων μέσω της γλώσσας του σώματος ενισχύει την κοινωνική και συναισθηματική ικανότητα του παιδιού. Συχνά τα παιδιά δεν ακούν τα λόγια μας όσο παρακολουθούν τη στάση μας, τις χειρονομίες και την έκφραση του προσώπου και ακούν τον τόνο της φωνής μας. Βοηθήστε λοιπόν το παιδί να κατανοήσει ότι η στάση του σώματος, η έκφραση του προσώπου και ο τόνος φωνής στέλνουν μηνύματα και ότι αν δεν ερμηνεύσουν σωστά τα μη λεκτικά μηνύματα ή στείλουν εκείνα με τη στάση τους λάθος λεκτικά μηνύματα, εμφανίζονται σοβαρές παρανοήσεις.
Διδάξτε δύο κρίσιμες δεξιότητες- επαφή με τα μάτια και το χαμόγελο.

Η χρήση των δεξιοτήτων επαφής με τα μάτια και το χαμόγελο αυξάνει την κοινωνική επιτυχία των παιδιών. Καθώς μιλάτε με το παιδί, χρησιμοποιήστε την επαφή με τα μάτια. Κάθε φορά που το παιδί σας εμφανίζει ένα μεγάλο χαμόγελο, τονίστε το και επιβραβεύστε το! Ενισχύοντας αυτές τις δεξιότητες και διαμορφώνοντάς τες τακτικά, το παιδί σύντομα θα χαμογελάει περισσότερο και θα χρησιμοποιεί πιο πολύ την επαφή με τα μάτια.
Δημιουργήστε ένα λεύκωμα συναισθημάτων.

Συλλέξτε αρκετές φωτογραφίες με διάφορες εκφράσεις προσώπου σε ένα λεύκωμα. Φροντίστε να συμπεριλάβετε τα έξι βασικά συναισθήματα: ευτυχισμένος, στεναχωρημένος, θυμωμένος, έκπληκτος, φοβισμένος και δυσαρεστημένος. Τώρα κάνετε ένα παιχνίδι ονοματοποίησης των συναισθημάτων με το ερώτημα "Πώς αισθάνεται αυτός ο άνθρωπος;" Βοηθήστε το παιδί σας να προβλέψει τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής που θα συνοδεύει κάθε έκφραση.
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και γι’ αυτό ξεχωριστή είναι και η κάθε περίπτωση με τη λύση της, εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή σας -αν θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι πάνω στο θέμα-, να σας απαντήσουμε πατήστε http://logoxora.wixsite.com/logoxora/epikoinonia