Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας παρουσιάζει γλωσσική καθυστέρηση, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό λογοθεραπευτή ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και θα βοηθήσει το παιδί σας με τον κατάλληλο τρόπο.
Ακόμη και όταν το παιδί παρακολουθεί πρόγραμμα λογοθεραπείας, η επιπλέον βοήθεια στο σπίτι από τους γονείς μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Πολλοί γονείς, ενδιαφέρονται να μάθουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν – επιπροσθέτως – να βοηθήσουν το παιδί τους στον σπίτι, λειτουργώντας σαν λογοθεραπευτές.
Ας δούμε κάποιες μεθόδους – τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας στο σπίτι συμπληρωματικά, ώστε να βελτιώσει την γλωσσική του ευφράδεια και την επικοινωνιακή του ικανότητα.
Παιχνίδι με τον καθρέφτη
Μην διστάσετε να πάρετε το παιδί σας και να καθήσετε μπροστά σ ένα καθρέφτη. Κάντε διάφορες γκριμάτσες, παροτρύνετε το να βάζει τη γλώσσα μέσα-έξω , δεξιά-αριστερά, πάνω- κάτω.

Επαναλάβετε 5 φορές την κάθε άσκηση. Τέλος, επιβραβεύστε το, δίνοντας του μία τσίχλα. Ζητήστε του να κάνει φούσκες και να μασάει δυνατά. Οι ασκήσεις αυτές, βοηθούν στην ελαστικότητα του προσώπου, στην ενδυνάμωση της γλώσσας και κατεπέκταση στην άρθρωση με διασκεδαστικό τρόπο.
MLXLS
Ωρα να μάθουμε τα ζώα
Τα ζωάκια είναι αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών. Μπορείτε να πάρετε πλαστικές μορφές ζώων, να τα ονομάσετε αργά στο παιδί σας και να περιμένε να το επαναλάβει όσο πιο <καθαρά> μπορεί. Επειτα, χωρίστε τα σε κατηγορίες: ζώα του νερού, του αέρα, της ζούγκλας, της φάρμας..
Ας μάθουμε τα χρώματα
Βρείτε οικεία αντικείμενα αντιπροσωπευτικά για το χρώμα.
Π.χ κόκκινο ..σαν την ντομάτα, κίτρινο.. σαν την μπανάνα, πορτοκαλί.. σαν το πορτοκάλι κτλ Στη συνέχεια δείχνετε διάφορα αντικείμενα μέσα από σπίτι και το ρωτάτε: τι χρώμα έχει; σε τι άλλα χρώματα το βρίσκουμε αυτό το αντικείμενο;ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα; κτλ
Περιγράψτε το σώμα σας
Ξεκινήστε να περιγράφετε με τη σειρά απο τα μαλλιά προς τα πόδια . Κατονομάζετε και ταυτόχρονα πιάνετε το εκάστοτε σημειο του σώματος σας. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε το παιδί να γνωρίσει καλύτερα το σώμα του, να αναπτύσει τη γνωσική του ικανότητα. Υστερα, μπορείτε να ξεκινήσετε την περιγραφή οικείων προσώπων σας.
Συμπλήρωσε τις προτάσεις..
Παροτρυνετε το παιδί να συμπληρώσει προτάσεις. Για παραδειγμα: Θα σου λέω προτασούλες και συ θα πρέπει να μου βρίσκεις το αντίθετο. Ο νάνος είναι… (κοντός), ενώ ο γίγαντας είναι.. (ψηλός), τα κορίτσια έχουν (μακρυά) μαλλιά, ενώ τα αγόρια έχουν..(κοντά), τα πλυμμένα ρούχα είναι..(καθαρά), ενώ τα λασπωμένα είναι.. (βρώμικα)
Εκμάθηση Χωρικών εννιοιών
Χρησιμοποιείστε παιχνίδια που αρέσουν στο παιδί και τοποθετήστε τα σε ένα σημείο στο χώρο, προκειμένου να περιγράψει τη θέση σε σχέση με τα άλλα αντικείμενα.
Ελα να δούμε τι υπάρχει έξω απο το παράθυρο..
Ξεκινήστε να λέτε ότι βρίσκεται γύρω σας. Η άσκηση αυτη βοηθάει στην ανάπτυξη του λεξιλογίου και στην περιγραφική ικανότητα του παιδιού.
Ωρα να πούμε πως περάσαμε σήμερα. Ξεκινάω πρώτος/η …
Ξεκινάμε πρώτοι να εξιστορούμε στο παιδί πως περάσαμε τη μέρα μας, με τα γεγονότα σε χρονική σειρά. Επειτα του ζητάμε να κάνει το ίδιο χωρίς να παραλέιψει τις συνδετικές λέξεις: Στην αρχή, μετά, ύστερα, τέλος..
Παιχνίδι με τα γράμματα της αλφαβήτας
Πείτε ένα γράμμα κάθε φορά(α-βου-γου-δου κτλ) και ζητήστε απο το παιδί να σας πει μια λέξη που να ξεκινάει απο αυτό. Επειτα του ζητάμε το εκάστοτε γράμμα να βρίσκεται σε μέση ή τελική θέση π.χ έχουμε το γράμμα <α> 1)Πες μου μια λέξη που να ξεκιναει απο <α>. <άλογο>.

2)Τώρα, θέλω να μου πεις μια λεξη που να έχει <α> σε μέση θέση. <καράβι>.
3)Τελός, να υπάρχει το <τα> στο τέλος της λέξης. <πετσέτα>
Προσοχή! Μόλις το παιδί κατακτήσει το πρώτο επίπεδο, ύστερα προχωράμε στα άλλα δυο…
Παιχνίδι ερωτήσεων…
Κάνουμε βασικές ερωτήσεις στο παιδί χρησιμοποιώντας το: ποιος; που; πότε; πως; γιατί;
Π.χ Ποιος μας κάνει μάθημα;
Που καθόμαστε;
Πότε πηγαίνουμε για ύπνο;
Πως τρώμε τη σούπα;
Γιατί χρησιμοποιούμε το ψαλίδι;
Kλείνοντας θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και γι’ αυτό ξεχωριστή είναι και η κάθε περίπτωση με τη λύση της. Εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή σας -αν θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι πάνω στο θέμα- να σας απαντήσουμε http://logoxora.wixsite.com/logoxora/epikoinonia