Παίζουμε και μαθαίνουμε…
Τα παιδιά αγαπούν τα παιχνίδια και γι’ αυτό σίγουρα δεν χωράει καμία αμφιβολία. Τα παιχνίδια όμως αποτελούν κάτι περισσότερο από διασκέδαση… αφού πολλά από αυτά τους παρέχουν τουλάχιστον κάποια ευκαιρία για να μάθουν και κάτι. Ερεθίζουν και ενεργοποιούν τις αισθήσεις τους, πυροδοτούν τη φαντασία τους και τα ενθαρρύνουν στην αλληλεπίδραση με τους άλλους.
Ο καλύτερος τύπος παιχνιδιών για την ανάπτυξη λόγου του παιδιού είναι εκείνος που:
*Αφήνει ελεύθερη τη φαντασία του, π.χ. μπλοκ ζωγραφικής, πλαστελίνη, μαρκαδόροι κτλ. Για παράδειγμα αφήστε το παιδί να εκφραστεί μέσα από τις ζωγραφιές του… και ζητήστε του να σας εξηγήσει ποια χρώματα χρησιμοποίησε, τι ζωγράφισε, ή γιατί. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις πλαστελίνες.
*Του επιτρέπει ή το προτρέπει να κινηθεί, π.χ. παιχνίδι με μπάλα. Για παράδειγμα, παίζοντας μπάλα με το παιδί μαθαίνει τη δράση και την αντίδραση, αντιλαμβάνεται το σώμα του μέσα στο χώρο, συνδυάζει την κίνηση με την όραση κ.ά.
*Και το ενθαρρύνει να δημιουργήσει (π.χ. παζλς, τουβλάκια τύπου lego) αναπτύσσοντας παράλληλα και τις κινητικές του δεξιότητες. Για παράδειγμα, ανοίγοντας μια συσκευασία Lego, τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συναρμολογήσουν τα κομμάτια που καλούνται να αξιοποιήσουν. Με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον τους και εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό τους προς μια κατεύθυνση που δίνει νέες ωθήσεις στην ανάπτυξη της νοημοσύνης τους.
Τα μωρά και τα παιχνίδια
Τα μωρά είναι πρόθυμα να μάθουν για τον καινούργιο κόσμο που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους… Κάθε νέο σχήμα, χρώμα, υφή, γεύση και ήχος είναι μια μαθησιακή εμπειρία γι ‘αυτά. Το να δώσετε λοιπόν στο μωρό σας ασφαλή και ενθαρρυντικά παιχνίδια θα το βοηθήσει να ανακαλύψει τις αισθήσεις του. Καθώς μεγαλώνουν, τα βρέφη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα παιχνίδια για να διερευνήσουν τη σταθερότητα των αντικειμένων και τις σχέσεις δράσης και αντίδρασης. Στην πορεία χρειάζονται επίσης αντικείμενα όπως οι κύβοι που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν παράλληλα τις κινητικές τους δεξιότητες και να συντονίσουν π.χ. τα χέρια με τα μάτια τους.
Παιχνίδια για παιδιά 2-4 χρόνων:
Τα μικρά παιδιά μπορούν να παίξουν με μια ευρύτερη ποικιλία παιχνιδιών από ό, τι όταν ήταν μικρότερα. Τα ίδια κυβάκια με τα οποία έπαιξαν ένα ή δύο χρόνια πριν, μπορούν τώρα να τους παρέχουν νέες και διαφορετικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες, καθώς οι γνώσεις τους επεκτείνονται. Παζλς με σχήματα είναι ιδανικά γι’ αυτή την ηλικία, αφού τα διδάσκουν πώς να ταιριάζουν παρόμοια αντικείμενα, αναπτύσσουν τις κινητικές τους ικανότητες και την ίδια ώρα παρέχουν στους γονείς την ευκαιρία να τα διδάξουν τα ονόματα των σχημάτων, των χρωμάτων κτλ.
Παιχνίδια για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας:
Όταν τα παιδιά φτάνουν στην προσχολική ηλικία, έρχεται η ώρα να αρχίσουν να μαθαίνουν για γράμματα, αριθμούς και άλλα πολλά. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που ενθαρρύνουν αυτό το είδος μάθησης, από απλά παζλ αλφαβήτου έως ηλεκτρονικά gadgets υψηλής τεχνολογίας. Αυτά μπορούν να δώσουν στο παιδί σας ένα ξεκίνημα, εισάγοντάς το στα πράγματα που θα μάθει στο σχολείο. Στη συνέχεια όταν τα παιδιά ξεκινήσουν να φοιτούν στο σχολείο μπορούν να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τη μάθησή τους με παιχνίδια διασκέδασης και εκπαίδευσης. Ήδη τότε όμως θα έχετε καταφέρει, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, το παιδί σας να έχει μάθει να διασκεδάζει… μαθαίνοντας!