ΜΠΡΑΒΟ!
Είναι αποδεδειγμένο οτι η επιβράβευση βελτιώνει την ψυχολογία και την συμπεριφορά του παιδιού.Μην ξεχνάτε λοιπόν να του το λέτε ύστερα απο μια θετική πράξη.
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΞΑΝΑ

Η υπομονή και η επίμονη είναι δύο σημαντικές αρετές. Το παιδί πρέπει να μάθει να επιμένει και να μην απογοητεύεται εύκολα και ειναι σημαντικό να γνωρίζει πως οι γονείς του πιστεύουν στις ικανότητες του. Δεν είναι κακό να του πείτε ότι ξέρετε πως είναι ικανό, έξυπνο και πως μπορεί να τα καταφέρει αλλά πρέπει να γνωρίζει επίσης οτι η αποτυχία είναι κομμάτι της επιτυχίας και πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην καταφέρνει τα πάντα με την πρώτη προσπάθεια.
ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙΣ
Όταν το παιδί σας νευριάζει, θυμώνει η απογοητεύεται για κάποιο λόγο πείτε του οτι καταλαβαίνετε απόλυτα πως νιώθει αλλά παράλληλα εξηγήστε του πως στην ζωή δεν μπορούμε να τα έχουμε ολα οπότε και όπως εμείς επιθυμούμε.
ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ,Σ ΑΓΑΠΑΩ
Δείξτε του την αγάπη σας με κάθε ευκαιρία. Η ανασφάλεια δεν είναι ίδιον μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών. Μια αγκαλιά και ένα τρυφερό <Σ΄ αγαπώ> διώχνει κάθε αμφιβολία απ το παιδί σας. Μην ξεχνάτε ότι πάνω στις δικές σας τρυφερές λέξεις, το παιδί χτίζει την δική του αυτοεκτίμηση. Δεν αρκεί λοιπόν να αγαπάμε το παιδί μας, πρέπει και να του το λεμε.
Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Μία φράση που οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν να πουν στα παιδιά τους ίσως γιατι την θεωρούν αυτονόητη. Για τα παιδιά όμως ειναι ένας απλός τρόπος για να τους δείξετε οτι αναγνωρίζετε τον κοπο τους.
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΤΑΝ…
Αντί να λετε καθημερινά στο παιδί σας, “Όχι”, “Μη”, “Δε μου αρέσει όταν το κάνεις αυτό!” δοκίμαστε τη θετική ανατροφοδότηση. Εξήγηστε του πόσο σας άρεσε που ήταν ήσυχο σε κάποιο ραντεβού σας ή πόσο σας αρέσει όταν σας αγκαλιάζει και σας φιλάει. Έτσι το παιδί από μικρή ηλικία θα είναι θαρραλέο και θα πατάει γερά στα πόδια του καθώς δε θα φοβάται μήπως αντιδράσετε αρνητικά!
ΣΟΥ ΕΧΩ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Το παιδί σας θα μεγαλώσει νιώθοντας ασφαλές και σίγουρο όταν του λέτε ότι σέβεστε και εκτιμάτε τις απόψεις του. Ακόμα και όταν δε θα συμφωνείτε με κάτι θα είναι πολύ πιο δεκτικό σε μία εποικοδομητική συζήτηση αν δημιουργήσετε τέτοιες σχέσεις από μικρή ηλικία.
ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ
Είναι σημαντικό να καταλάβει το παιδί σας οτι τίποτα δεν γίνεται απο την μια μέρα στην άλλη και πως χρειάζεται να έχει υπομονή. ´Ο,τι στην ζωή του θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και πολλά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να υπερπηδήσει προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Θα πρέπει να καταλάβει οτι κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος αλλά μόνο μέσα απο συνεχείς προσπάθειες μπορεί να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερος άνθρωπος.
ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Την επιβράβευση την επιδιώκουμε όλοι μας πόσο μάλλον τα παιδιά που δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα για να μάθουν, να διακριθούν, να νιώσουν ότι κάτι κάνουν σωστά. ΄Ολα αυτά επιβεβαιώνονται όταν οι γονείς εκδηλώνουν την περηφάνια τους που τα κάνει να θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθεια για να πετύχουν τους στόχους τους.
ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ;
Η προθυμία του γονιού να βοηθήσει προσφέρει στο παιδί το αίσθημα της συμπαράστασης – υποστήριξης. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Δίνουμε την βοήθεια μας αλλά δεν κάνουμε εμείς την δουλειά ή την εργασία του παιδιού. Μπορούμε για παράδειγμα να του πούμε: <είμαι σίγουρος οτι μπορείς να διαβάσεις μόνος σου το βιβλίο αλλά μπορώ αν θες να σε βοηθήσω με κάποιες άγνωστες λέξεις>.