Οι περισσότεροι γονείς έχουν συνδέσει το διάβασμα στις διακοπές, τον ελεύθερο χρόνο η την ώρα, λιγο πριν τον βραδινό ύπνο.Πολλές φορές όμως η κούραση,τόσο των παιδιών οσο και η δική σας, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για παραγωγικό διάβασμα.

Γιατί όμως να περιορίζουμε τον χρόνο ανάγνωσης μόνο σε λίγες στιγμές; Χρόνος μπορεί να βρεθεί αρκεί να τον διαχειριστουμε σωστά και να δημιουργήσουμε "ζώνες ανάγνωσης" καθ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Εκμεταλλευτειτε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται για να διαβάσετε στο παιδί σας ή να διαβάσει μόνο του. Την ωρα που μαγειρεύετε,κατά την διάρκεια αναμονής σε ενα ιατρείο κτλ . Ζητήστε απο το παιδί σας να επιλέξει το βιβλίο που θα διαβάσετε, την ωρα που θα ασχοληθείτε με αυτή την δραστηριότητα.Παρακινηστε το διαρκώς να διαβάζει χωρίς όμως να το πιέζετε η να γίνεστε φορτικοι.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Τοποθετήστε βιβλία σε όλους τούς χώρους του σπιτιού. Το παιδί θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά σε όποιο σημείο δωμάτιο κι αν βρίσκεται.
Ακόμα και όταν το παιδί δεν είναι πρόθυμο να διαβάσει κατά την ωρα της ανάγνωσης μπορείτε να καθίσετε μαζί του και να το παροτρυνετε να περιγράψει τις εικόνες του βιβλίου. Είναι ένας άμεσος τρόπος για το παιδί ώστε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του, να αναπτύξει την πειγραφική του ικανότητα και την κριτική του σκέψη.
2. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Τα παιδιά μαθαίνουν και εντάσσουν στην καθημερινότητα τους δραστηριότητες που πρέπει να κάνουν, όπως το πλύσιμο των δοντιών η τον καθαρισμό του δωματίου.Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την ωρα της ανάγνωσης. Μην διστάζετε να τους το ζητήσετε.Δωστε του την δυνατότητα να επιλέξει έναν ιδιωτικό χώρο διαβάσματος που μπορεί να είναι μια πολυθρόνα η κάποια γωνία του σπιτιού.
3. ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΒΙΒΛΙΑ
Ο πιο σημαντικός λόγος που τα παιδιά δεν διαβάζουν αρκετά είναι επειδή δεν βρίσκουν βίντεο βιβλία που να τους αρέσουν αρκετά. Βοηθήστε λοιπόν το παιδί σας κατά την επιλογή του βιβλίου που θα διαβάσει.
Το παιδί σας το γνωρίζετε πιο καλά απ τον καθένα. Γνωρίζετε τα ενδιαφέροντα του, τι φαντάζεται και πως σκέφτεται.Ξερετε καλά λοιπόν τι είδους βιβλία θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον και με ποίους ήρωες θα ταυτιστεί. Αφού λοιπόν θα έχετε κατά νου το είδος του βιβλίου που ταιριάζει στο παιδί σας αναζητήστε σχετικά βιβλία σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες.
Βεβαιωθείτε οτι έχετε επιλέξει τα σωστά βιβλία όσον αφορά την ωριμότητα και το επίπεδο ανάγνωσης του παιδιού σας. Αν ενα βιβλίο είναι δύσκολο πολύ πιθανόν το παιδί σας να το βαρεθεί γρήγορα.
Ενας χρήσιμος κανόνας για την επιλογή του σωστού βιβλίου είναι να ζητήσετε απο το παιδί σας να διαλέξει τυχαία μια σελίδα να την διαβάσει και να σημειώσει πόσες άγνωστες λέξεις έχει.Αν οι άγνωστες λέξεις είναι απο 0 εως 2 τοτε η ανάγνωση θα είναι αναμφίβολα μια ευχάριστη πρόκληση.
4.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Παρόλο που πρέπει να κάνετε προτάσεις σχετικά με το ποια βιβλία θα μπορούσε να διαβάσει η τελική επιλογή πρέπει να ανήκει μόνο στο παιδί σας. Ενα απο τα μεγαλύτερα κίνητρα για να διαβάσει ενα παιδί είναι η δύναμη της επιλογής. Εννέα στα δέκα παιδιά δήλωσαν οτι είναι πιο πιθανό να ολοκληρώσουν ενα βιβλίο που έχουν επιλέξει τα ίδια. Σεβαστείτε την τελική επιλογή του παιδιού ακόμα και αν δεν συμφωνείτε.
5.ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ
Τα παιδιά μιμούνται τις συνήθειες των γονιών τους. Γίνεται λοιπόν εσείς οι ίδιοι το καλό παράδειγμα. Όταν σας βλέπει να αφιερωνετε χρόνο στο διάβασμα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει και εκείνο. Αν διαβάζετε ενα ενδιαφέρον βιβλίο, μοιραστείτε το με το παιδί σας ώστε να καταλάβει την αξία της ανάγνωσης.
Δημιουργήστε ενα ημερολόγιο ανάγνωσης στο οποίο το παιδί σας θα καταγραφεί ολα τα βιβλία που έχει διαβάσει μαζί με μια σύντομη ανασκόπηση και μια βαθμολογία για το κάθε βιβλίο.
6. ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΗΝ “ΒΑΘΙΑ” ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει το βαθύτερο νόημα των βιβλίων που διαβάζει συνδέοντας τους χαρακτήρες με τις καταστάσεις και τις συνέπειες των πράξεων τους.Οσο πιο αφοσιωμένο είναι το παιδί κατα την ανάγνωση τοσο πιο πολυ θα πλησιάσει το βαθύτερο νόημα του βιβλίου και ετσι θα το απολαύσει περισσότερο.
Και οσο περισσότερο απολαμβάνει τα βιβλία που διαβάζει θα γίνεται ολο και καλύτερος αναγνώστης.
Ρίξτε μια ματιά στο βιβλίο που διαβάζει το παιδί σας ετσι ώστε να είστε σε θέση να συζητήσετε μαζι του σχετικά με το βιβλίο,να του κάνετε ερωτήσεις και να το ενθαρρύνετε να μιλήσει για την ιστορία που διάβασε.
7. ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΤΕ ΤΟ
Μην διστάζετε να επιβραβευσετε το παιδί σας οταν τελειώσει το διάβασμα ενος βιβλίου.Επιβραβευοντας το παιδί ενισχύουμε την επανάληψη της καλής – επιθυμητής συμπεριφοράς με φράσεις όπως «μπράβο που προσπάθησες » ή «έκανες πολύ καλή δουλειά». Καλό θα ήταν πάντως να αποφεύγουμε την υλική επιβράβευση γιατί ετσι η σχέση μας γίνεται ανταλλακτική.Προσπαθουμε να μην επιβραβεύουμε το προφανές για να μην χαθεί η αξία της επιβράβευσης ούτε να θεωρείτε δεδομένη .Τέλος μπορείτε να το επαινέσετε με κάποιες αγαπημένες του δραστηριότητες, ασχολίες ή ενδιαφέροντα, όπως για παράδειγμα την παρακολούθηση ενός αθλητικού γεγονότος, μια βόλτα στον ζωολογικό κήπο ή στην θάλασσα.