Η έναρξη του σχολείου,που σηματοδοτείται με το πέρασμα απο το νηπιαγωγείο στην Α Δημοτικού ,μπορεί να αποτελέσει μια δύσκολη στιγμή για ενα παιδί. Είναι λογικό το παιδί να διστάζει κατά την μετάβαση του σε ενα νεο περιβάλλον με καινούργιες απαιτήσεις.
Η περίοδος πριν το παιδί σας ξεκινήσει την Α Δημοτικού είναι μια καλή στιγμή για να αρχίζετε να εστιάζετε στις διάφορες πτυχές της σχολικής ζωής. Στόχος της προετοιμασίας αυτής είναι να γίνει το παιδί σας πιο ανεξάρτητο και να προσαρμοστεί οσο το δυνατόν πιο ομαλά στο νεο του μαθησιακο περιβάλλον .Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους με τούς οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας :

Εξηγήστε στο παιδί σας ποιο θα είναι το πρόγραμμα του. Μιλήστε του για το πότε θα αρχίζει και πότε θα τελειώνει η σχολική του ημέρα.
Αποφύγετε κουβέντες που προκύπτουν από την αγωνίας σας. Όπως για παράδειγμα "φέτος μας περιμένει μια δύσκολη χρονιά" , "τέρμα η τηλεόραση και το παιχνίδι, φέτος έχει διάβασμα" . Είναι φράσεις οι οποίες προκαλούν άγχος και αρνητικό κλίμα στα παιδιά.Δώστε βάση στους νέους φίλους που θα αποκτήσει, στις σχέσεις που θα δημιουργηθούν και στα νέα μαθήματα που θα διδαχτεί.Καθίστε στο θρανίο του 15 – 20 λεπτά την ημέρα. Μπορείτε να ασχοληθείτε με ασκήσεις προγραφής, να χρωματίσει εικόνες, να αντιστοιχίσει τα γράμματα με εικόνες, το γράψιμο του ονόματος του και της αλφαβήτας.Διδάξτε του σχολικούς κανόνες. Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια δράσης ακλουθώντας τους κανόνες. Θα βοηθήσουν αρκετά στην κοινωνικότητα του με τα άλλα παιδιά.Ενισχύστε την μαθηματική του αντίληψη. Μάθετε στο παιδί σας να μετρά μέχρι το 20 και να αντιλαμβάνεται οπτικά τους αριθμούς.Ρωτήστε το παιδί σας σχετικά με τα συναισθήματα του, τι το ενθουσιάζει και τι το ανησυχεί με την έναρξη του σχολείου. Πείτε του ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεται μια μικρή ανησυχία και ότι όλα τα παιδιά αισθάνονται το ίδιο.Ακούστε τους προβληματισμούς του και διαβεβαιώστε το παιδί σας πως αν τυχόν προκύψει κάποιο πρόβλημα θα είστε εκεί να βοηθήσετε στην επίλυση του.Επιμείνετε στην οργάνωση και την τάξη. Υπενθυμίστε του όταν τελειώσει το παιχνίδι του να μαζέψει το δωμάτιο και τα πράγματα του. Έτσι θα είναι πιο μεθοδικό και οργανωτικό μέσα στην τάξη.Βάλτε πρόγραμμα για την ώρα του ύπνου, του φαγητού, του παιχνιδιού. Ορίστε μια συγκριμένη ώρα για να διαβάζετε ένα παραμύθι ή να ασχοληθείτε με μια εκπαιδευτική δραστηριότητα που θα έχετε επιλέξει μαζί.Κάντε μια επίσκεψη μαζί με το παιδί σας λίγο πριν την σχολική έναρξη για να δείτε το νέο του περιβάλλον .Την αίθουσα διδασκαλίας αλλά και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του σχολείου.Μιλήστε με ενθουσιασμό και επισημάνετε τις θετικές πτυχές της έναρξης του σχολείου… Αναφέρετε ότι επιτέλους μεγάλωσε και θα πάει σχολείο για να μάθει σπουδαία πράγματα και είστε πολύ περήφανοι γι αυτό.Μπορείτε νωρίτερα να ξεκινήσετε να αγοράζετε τα απαραίτητα. Σχολική τσάντα, κασετίνα, μπλοκ, μολύβια κτλ.
Η σωστή προετοιμασία του παιδιού πριν την έναρξη του σχολείου κρίνεται απαραίτητη καθώς θα το βοηθήσει να αισθάνεται μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τις μεγάλες αλλαγές που πρόκειται να συμβούν.